Ahad, 23 Disember 2012

Mensyukuri Nikmat Mata - Penawar Bagi Hati siri 8


Fatwa-Fatwa Khusus Berkaitan Dengan Mayat
Bila kita berhadapan dengan mayat dengan sendirinya kita akan berhadapan dengan pelbagai permasalahan dan cabaran kerana ketidaksamaan hal keadaan antara satu mayat dengan mayat yang lain  Justeru itu seharusnya kita fahami dan hayati beberapa fatwa yang berhubung dengan mayat iaitu kepentingan memastikan bahawa mayat berkenaan mampu diuruskan dengan segera, baik dan hormat seperti yang dikehendaki oleh Syara’ .


Antara fatwa-fatwa khusus yang berhubung dengan mayat :


1 : Mengesan nafas .


Kadangkala agak sukar untuk memastikan sama ada seseorang itu sudah meninggal atau masih ada hayatnya terutama sekali bagi pesakit-pesakit lama . Cara dan sasaran yang muktamad mengesan nafas seseorang itu ialah menekankan ibu jari tangan kita pada pusat orang yang terbabit dan terus rasakan denyutan dari dalam perutnya dengan penuh perhatian . Apakah pada ibu jari kita itu masih ada rasa denyutan atau tiada lagi rasa yang dimaksudkan . Seandainya rasa denyutan dari dalam perut orang berkenaan masih lagi ada menunjukkan bahawa orang berkenaan belum meninggal . Sebaiknya jika ada rasa denyutan dari dalam perut orang berkenaan sudah tidak ada, maka sudah jelas bahawa orang berkenaan telah meninggal dunia 

 

2 : Menahan Darah Yang Keluar Dari Dalam Badan Mayat


Besar kemungkinan akan berlakunya mayat-mayat tertentu bahawa darah dari dalam badannya terus keluar dengan berterusan sekalipun urusan pemandian ke atas mayat telah selesai terutama sekali pada mayat orang yang mati atas sebab-sebab kemalangan jalan raya atau penyakit pendarahan pada tubuh badan .


Untuk menahan atau memberhentikan pendarahan dari badan mayat, hendaklah dihancurkan tanah liat ke dalam air sehingga air berkenaan menjadi seolah-olah air lumpur ( pekat ) . Kemudian air tanah atau lumpur itu hendaklah disiramkan terus ke atas seluruh mayat berkenaan khususnya pada tempat pendarahan dan biarkan pada badan mayat tersebut dalam jangka masa sepuluh atau lima belas minit . Selepas itu barulah mayat tersebut diteruskan pengurusan pemandiannya . Insyaa Allaah, darah dari dalam badan tersebut akan terus berhenti .


3 : Mengawal Mayat Daripada Gangguan Semut

 

Lazimnya bila sesuatu mayat diletakkan pada sesuatu tempat dalam keadaan yang belum terurus buat seketika berkemungkinan akan diganggu oleh semut dengan memasuki setiap rongga mayat berkenaan seperti mata, hidung, mulut, telinga dan lain-lain .

 

Sejak dari dahulu lagi, kebanyakan orang tua dalam masyarakat kita mengawal mayat dari gangguan semut dengan menabur beras atau mengariskan kapur di sekeliling mayat yang dalam keadaan membujur terbaring . Sebenarnya budaya menabur beras atau mengariskan kapur di sekeliling mayat dan seumpamanya tidak seharusnya dihayati kerana kedua-dua merupakan bahan makanan utama bagi seluruh penduduk di Negara kita ini . Perbuatan menabur beras atau mengariskan kapur di sekeliling mayat itu merupakan satu perbuatan yang membazirkan barang-barang makanan itu sendiri sedangkan kita tahu bahawa perbuatan membazir tersebut dilarang oleh Islam .

 

Apa yang paling mudah, berkesan dan sesuai dilakukan dalam usaha untuk mengelakkan dari gangguan semut ini ialah dengan cara mengisikan air di dalam empat biji gelas sebanyak tiga perempat atau tiga suku muatan gelas berkenaan . Kemudian diletakkan gelas-gelas ialah antara satu hingga dua jengkal . Insyaa Allaah dengan cara demikian mayat tidak akan diganggu lagi oleh semut .

 

Wallaahu a’lam .

 

Rujukan : Buku Kaedah Pengendalian Jenazah

Oleh Uthman Bin HJ Ja’far

Majlis Ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan

( Dari pengalaman 40 tahun )